10/30/2011
ευφημισμός, ο (Γλωσ. ) Bookmark and Share
Μια... πολυσυσκευή!

Το να ονομάζει τις κάτι τι κακόφημο ή δυσάρεστο με εύφημη λέξη. το ξίδι να το λέει γλυκάδι και την (πάντα μανιασμένη κι άξενη)  Μαύρη Θάλασσα να την καλεί Εύξεινο Πόντο (φιλόξενη θάλασσα ), λόγου χάρη.  Τα του θανάτου θέματα βρίθουν από ευφημισμούς διάφορους: γραφείο τελετών (αντί του... ανατριχιαστικού γραφείου κηδειών), τελευταίος περίπατος (αντί της... φορτισμένης  λέξης κηδεία), τελευταία κατοικία (αντί τάφος), εργολάβος (αντί του πεθαμενατζής), κ.τ.λ.  Οι ευφημισμοί είναι, εν ολίγοις, μεταλλαγμένες ωραιοποιημένες λέξεις που κρύβουν την πραγματική σημασία τους, ηχούν ευχάριστα στο...  μάτι και στο αυτί μας, εμφορούνται από ευχάριστη ψυχολογία και...  θετική ενέργεια, ας πούμε: «Από την ίδια ψυχολογία εμφορούνται και οι Αμερικανοί εργολάβοι κηδειών, όταν ζητούν την αναθεώρησι του λεξιλογίου σε όλον εκείνο τον τομέα, που αφορά τον θάνατο. Φυσικά πρώτοι και καλύτεροι πρέπει ν’ αλλάξουν όνομα οι εργολάβοι κηδειών. Τα γραφεία τους και οι επιχειρήσεις τους θα μπορούσαν θαυμάσια να υπαχθούν στην κατηγορία των τουριστικών πρακτορείων και γραφείων ταξιδίων.  Γύρω από ένα ταξίδι – το τελευταίο – δεν περιστρέφεται τάχα όλη τους η δραστηριότητα;» (εφημ. Ελευθερία, 1 Οκτ. 1965).

Aπό το PRESTO O TARDI /το λεξικάκι που... παίζει με τον θάνατο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη. Βλέπε και λήμματα: πεθαίνω της πείνας, χαροκαμένος, γαλέρες του θανάτου, ο άγιος, Τετέλεσται!λείψανα άγιαο δόκτωρ Λίβινγκστον υποθέτω!,  οδός Ελένης Ζωγράφουνεκρόφιλος, Λάζαρος, διασκέδαση, νεκροταφείο ελεφάντων, Απέθαν η πεθερά μου, κ΄επλάτυν' η γωνιά μου, Αντόνιο, ζωή, κ.ά

H Françoise Atlan σ' ένα νυφιάτικο σεφαραδίτικο του Μαρόκου το μπόνους της... σήμερον ημέρας: "Μια σκάλα από χρυσάφι, μια σκάλα από μάρμαρο ν' ανέβει η νύφη για να κάνει το γάμο.... Η νύφη δεν έχει λεφτά, ας έχει καλό μαζάλ (καλή τύχη)": 
Βρίσκεις το άρθρο ενδιαφέρον?
Αξιολόγησέ το
κακό φτωχό μέτριο καλό εξαιρετικό
 
Σχόλια
έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο για αυτό που διάβασες? ΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
 
 
With the bases loaded you srtuck us out with that answer!
Deadly accurate answer. You've hit the bulseeyl!

 
ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο λίαν ευρούφηκτον, πρόχειρο σε όλους (αστειόφιλους, αστειόφοβους, αστείους και λοιπούς τύπους του ..

περισσότερα
INDEX MALADICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο πρόχειρο σε όλους (υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και ..

περισσότερα