10/10/2011
ψοφώ (Θαν. Γεωγρ. ) Bookmark and Share
Ψοφέξ ''νεκρή φύση'' με κανίς και μυγούλες ένα σωρό...
Γίνομαι μακαρίτης, κακαρώνω, πεθαίνω. Στην ελληνιστική εποχή (323 με 146 π.Χ.) η λέξη είχε τη σημασία του πέφτω κάνοντας σαματά, σωριάζομαι με θόρυβο.  και, συν τω χρόνω, έγινε ταυτόσημη του πεθαίνω. Κατ’ αντιστοιχίαν του «ομηρικού» ρήματος δουπώ (= κροτώ, θορυβώ) που έφθασε να σημαίνει πεθαίνω στο πεδίο της μάχης (συσχετίστηκε με το θόρυβο από την πτώση των πολεμιστών και το σαματά της πανοπλίας που χτυπούσε στο έδαφος, σαν… ρέκβιεμ τζαζ πλήρες αυτοσχεδιασμών και αλλόκοτων απόηχων). Στην όψιμη ελληνιστική εποχή (5ος αιώνας μ.Χ.) το ρήμα ψοφώ εφαρμοζόταν κυρίως στα ζώα και σποραδικά σε απαξιωμένους… πιλότους: «[…] και κατηνέχθη Σίμων ο μάγος εκ του αέρος εις την γην επί την πλατείαν και εψόφησε. Και το λείψανον αυτού κείται εκεί έως άρτι όπου έπεσε» (Ιωάννης Μαλάλας, Χρονογραφία).

Aπό το PRESTO O TARDI /το λεξικάκι που... παίζει με τον θάνατο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη. Βλέπε και λήμματα: πεθαίνω της πείνας, χαροκαμένος, γαλέρες του θανάτου, ο άγιος, Τετέλεσται!λείψανα άγιαο δόκτωρ Λίβινγκστον υποθέτω!,  οδός Ελένης Ζωγράφουνεκρόφιλος, Λάζαρος, διασκέδαση, νεκροταφείο ελεφάντων, Απέθαν η πεθερά μου, κ΄επλάτυν' η γωνιά μου, Αντόνιο, ζωή, κ.ά

Καλόγριες αξιογαμήσιμες, αγγελάκι τρέιντ μαρκ, τσουτσουνάκι... ντεταβλαρέν, κόλλα ούχου, τα στοιχεία που συναποτελούν το σημερινό μας μπόνους: 
Βρίσκεις το άρθρο ενδιαφέρον?
Αξιολόγησέ το
κακό φτωχό μέτριο καλό εξαιρετικό
 
Σχόλια
έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο για αυτό που διάβασες? ΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
 
 
Stands back from the keyboard in amzaement! Thanks!
Walking in the presence of giants here. Cool thiknnig all around!
Too many colipmments too little space, thanks!

 
ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο λίαν ευρούφηκτον, πρόχειρο σε όλους (αστειόφιλους, αστειόφοβους, αστείους και λοιπούς τύπους του ..

περισσότερα
INDEX MALADICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο πρόχειρο σε όλους (υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και ..

περισσότερα