3/28/2014
ζήτουλας, ο (Ιστ. Πόλ. ) Bookmark and Share
Τέσσερις άντρες εποχής ιππηλάτου αμάξης: οι τρεις με ημίψηλο καπέλο και εποχούμενοι, ενώ ο τέταρτος ασκεπής και ικέτης δρομέας...
Απαξιωτικά (κι αρκούντως χλευαστικά), στην μεσαιωνική ελληνική, εκείνος όστις ζητούσε ελεημοσύνη (να του δώσουν κανά ευτελές, χάλκινο, νόμισμα), ο επαίτης δηλαδή. Σε χρήση και στις μέρες μας βρισιά. Η βαθύτατη (και στο... βάθος του κήπου κάπου «δίκαιη») προκατάληψη που έχουμε για τους τσιγγάνους και τους όποιους άλλους κατ΄επάγγελμα επαίτες, μας εμποδίζει καθοριστικά στο να κατανοήσουμε το πραγματικό δράμα, την έσχατη απελπισία, που βιώνει ο πραγματικός, ο... αυθεντικός  ζήτουλας, ο άνθρωπος εκείνος που ζει με τον τρόμο της πείνας, της απόλυτης φτώχειας. Δέστε, με προσοχή, αυτή την... μπελ επόκ ασπρόμαυρη φωτό και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για την τραγικότητα της ύπαρξης του (αλλά κι εκείνης των υπερχορτάτων χαμογελούντων επιβατών της ιππηλάτου αμάξης)∙ είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως ουδείς εξ ημών θα άντεχε να είναι ζήτουλας ούτε καν στη... σκέψη.

Ένα λήμμα από το INDEX MALEDICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ (βιβλίο πρόχειρο σε όλους: υβριστές, υβριζόμενους αλλά και αρχαρίους),που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις των συναδέλφων, μαζί με το ερχόμενο φθινόπωρο.

...χορευτικό και χαρούμενο το σημερινό μπόνους, μα και φασαριόζικο: 
Βρίσκεις το άρθρο ενδιαφέρον?
Αξιολόγησέ το
κακό φτωχό μέτριο καλό εξαιρετικό
 
Σχόλια
έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο για αυτό που διάβασες? ΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
 
 
Tht'as going to make things a lot easier from here on out.

 
ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο λίαν ευρούφηκτον, πρόχειρο σε όλους (αστειόφιλους, αστειόφοβους, αστείους και λοιπούς τύπους του ..

περισσότερα
INDEX MALADICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο πρόχειρο σε όλους (υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και ..

περισσότερα