Αν ενδιαφέρεστε για τα προηγούμενα, θανατικά, λήμματα ακολουθείστε κάποιον από τους παρακάτω τρεις τρόπους:
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ
Έτος     Μήνας    
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ
10/30/2011
Τετέλεσται! (Φρ. )

Πάει τελείωσε, αυτό ήταν!  Έχει τελειώσει, πέθανε, δεν έχει άλλο, κλάταρε! Η φράση έγινε γνωστή από τα τελευταία λόγια που (υποτίθεται ότι) είπε ελληνιστί ο Ιησούς (μολονότι δεν ήξερε ούτε μισή ελληνική λέξη, πόσο μάλλον τον παθητικό παρακείμενο του ρήματος ..
συνέχεια...

 
10/30/2011
ευφημισμός, ο (Γλωσ. )

Το να ονομάζει τις κάτι τι κακόφημο ή δυσάρεστο με εύφημη λέξη. το ξίδι να το λέει γλυκάδι και την (πάντα μανιασμένη κι άξενη)  Μαύρη Θάλασσα να την καλεί Εύξεινο Πόντο (φιλόξενη θάλασσα ), λόγου χάρη.  Τα του ..
συνέχεια...

 
10/10/2011
ψοφώ (Θαν. Γεωγρ. )
Γίνομαι μακαρίτης, κακαρώνω, πεθαίνω. Στην ελληνιστική εποχή (323 με 146 π.Χ.) η λέξη είχε τη σημασία του πέφτω κάνοντας σαματά, σωριάζομαι με θόρυβο.  και, συν τω χρόνω, έγινε ταυτόσημη του πεθαίνω. Κατ’ αντιστοιχίαν του «ομηρικού» ρήματος δουπώ (= ..
συνέχεια...
 
10/10/2011
Κορνήλιος,ο (Ιστ. Πόλ. )
Ένας... τυπικός, αρσενικός, παπαγάλος Cockatiel. «Ασπροκίτρινος» με πορτοκαλί «μαγουλάκια» και... ινδιάνικο λοφίο που (... δίκην βεντάλιας) ανοιγόκλεινε τα φτεράκια του ανάλογα με την ψυχική του διάθεση (όταν ήταν...  βλοσυρός και κακόκεφος το λοφίο του ..
συνέχεια...
 
7/17/2011
νεκρόφιλος (Μπλακ Χιούμ. )

Ο ορεγόμενος σεξουαλικά τους νεκρούς (της αρεσκείας του, εννοείται). Η γιαγιά Πλατή ισχυρίζεται πως «Υπάρχουν νεκρόφιλοι ενεργητικοί αλλά σε καμία περίπτωση νεκρόφιλοι παθητικοί» (και ως εκ τούτου, κανένας πεθαμένος δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί για... νεκροφιλία). // ..
συνέχεια...

 
< Πρώτη σελίδα        1 | 2 | 3 | 4 | 5        Τελευταία σελίδα >

 
ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο λίαν ευρούφηκτον, πρόχειρο σε όλους (αστειόφιλους, αστειόφοβους, αστείους και λοιπούς τύπους του ..

περισσότερα
INDEX MALADICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο πρόχειρο σε όλους (υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και ..

περισσότερα