εργογραφία
 
ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΩΝ ΕΡΜΟΥΔΩΝ και άλλα ανωφελή αφηγήματα.

Εκδόσεις:
(.poema..) εκδόσεις
Χρον. Εκδοσης:
2014
Σελίδες:
168
ISBN:
ISBN: 978-618-80940-9-3
Ας τραβάει τα μαλλιά του ο Γουτεμβέργιος, δεν χάλασε πάντως ο κόσμος (δίκην εισαγωγής)

Αφού έζησε, επί σειρά ετών, την απατηλή δόξα του Διαδικτύου και διαβάστηκε πολλάκις από δεκάδες χιλιάδεςαναγνώστες, το Τετράγωνο των Ερμούδων απέκτησε, επιτέλους, και χάρτινη μορφή! Άρα μπορεί κανείς και να το ξεφυλλίσει, ν’ ακούσει αυτό το χαρακτηριστικό σύριγμα των σελίδων όταν τις γυρίζει γρήγορα, να μυρίσει το χαρτί και το μελάνι του! Ωραία! Πολύ ωραία!

Οφείλω, βεβαίως, να πω ότι είναι το πρώτο μου βιβλίο γέννημα-θρέμμα της πληροφορικής και του Διαδικτύου. Τα περισσότερα κείμενά του γράφτηκαν για τις ανάγκες ενός site,* οι φωτό που το εικονογραφούν αλιεύθηκαν από το ιντερνετικό σύμπαν, οι διορθώσεις έγιναν μέσω e-mail και Dropbox, η επικοινωνία μας (εμού και του εκδότη) μέσω κλειστών μηνυμάτων (messenger) στο fb, η σελιδοποίησή του και η τυπογραφική του επιμέλεια εγένοντο απολύτως κομπιουτερικά και διαδικτυακά, η εκτύπωσή του είναι απόρροια μιας όφσετ με ψηφιακό εγκέφαλο και… σκεπτόμενο μελανείο – δεδομένα που ασφαλώς θα έκαναν τον Γουτεμβέργιο να ξύεται μετά περισσής αμηχανίας και ν’ αναρωτιέται τι στην οργή απέγινε η ανακάλυψή του και ενδεχομένως, σε κάποιες στιγμές κρίσης, να τραβάει από τις ρίζες τα μαλλιά του.

Για κάποιον όπως εγώ λόγου χάρη, που είμαι γιος ενός άκρως παραδοσιακού τυπογράφου (με γράμματα της κάσας και της λινοτυπίας, πιεστήριο δε της Χαϊδελβέργης) και όπου για πολλά χρόνια της ζωής μου έπαιρνα όρκο πως τα βιβλία είναι χειροποίητα, φτιάχνονται από αντιμόνιο**, μελάνι, χαρτί και μεράκι, όλη αυτή η επιστημονικής φαντασίας τυπογραφία με αυτά τα… δεκάκις τρισεκατομμύρια πίξελ που απαιτήθηκαν για την πραγμάτωση του Τετραγώνου των Ερμούδων είναι ασφαλώς μια υπέρβαση, κάτι πέρα από τα προβλεπόμε- να όρια του (μου). Χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανα αυτή την υπέρβαση, που συνεχίζω να ταξιδεύω μέσα στον παρόντα χρόνο.

Αυτά (τα ούτε λίγα-ούτε πολλά) είχα να σας πω, και έτερον ουδέν. Να είστε καλά και χαρούμενοι (χαρούμε- νες). Και να γελάτε!

Νίκος Δ. Πλατής Καστέλλα Πειραιάς, 22 Μαρτίου 2014 (νωρίς το πρωί, κι ενώ μια μαυροκόκκινη πεταλουδίτσα των πεύκων χορεύει ρυθμικά πίσω από το τζάμι του παραθύρου μου)

 

 


*Του www.gatalexiko.gr συγκεκριμένα. Γνωστότερου ως ΜΑΥΡΟ ΚΑΡΟΤΟ, το flipside site του Νίκου Πλατή.

** Χτυπώντας ο λινοτύπης τα πλήκτρα στο κλαβιέ της λινοτυπι- κής μηχανής σχημάτιζε (γράμμα με γράμμα) μία αράδα κειμένου που δεν ήταν παρά μια μεταλλική σφραγίδα με αρνητικά γράμ- ματα, ήτις ως μόνον προορισμό της είχε να πρεσαριστεί πάνω στο αντιμόνιο, στο κοχλαστό υγρό μολύβι που τάχιστα εμέλλετο να γίνει μια μικρή πλάκα, μια ψηφίδα από την ολική μήτρα εκτύπω- σης τινός δεκαεξασέλιδου (ή οκτασέλιδου, έστω).

 
 
ΓΕΛΑΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο λίαν ευρούφηκτον, πρόχειρο σε όλους (αστειόφιλους, αστειόφοβους, αστείους και λοιπούς τύπους του ..

περισσότερα
INDEX MALADICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ
βιβλίο πρόχειρο σε όλους (υβριστές, υβριζόμενους, αλλά και ..

περισσότερα